Budakalász

A környezettel, a szép kerttel kapcsolatos írások

Katona Andi írása

Budakalász, 2009. április 4.

Barát-patak medertisztítás

Barát-patak

Budakalászon a Duna vízgyűjtője két patakból áll, az egyik a Majdán-patak, a másik a Barát-patak. Ezek gyűjtik össze és szállítják a terület csapadékait a Dunába. A Szegély utcával párhuzamosan fut a Barát-patak, végig követve a földút irányát. Ezen a részen a Barát-patak sajnos leginkább kiszáradt mederként található meg, és a lezúduló csapadék is inkább a földúton hömpölyög, mint a patakmederben.

Pedig helye lenne bőven a víznek, ugyanis a folyásiránynak megfelelően az utca elején egy rendkívül mély és széles árok jelzi a patak helyét.
A lezúduló csapadék szempontjából, mind télen, mind pedig olvadáskor illetve nyáron egyaránt fontos, hogy a patak medre a víz szempontjából járható legyen. Ha ugyanis eltorlaszolja bármi a vízfolyam útját, akkor az a mellette futó útban tehet óriási kárt, ami már most is rendkívül rossz állapotú.
A Szegély utcában lakók úgy döntöttek, hogy a Budakalászi Falutakarítási Napon (2009.04.04-én) az előttük elterülő és lakókörnyezetük szerves részét képező Barát-patak medret rendbe teszik és kitakarítják. Miután a patakmeder hatalmas részen csak vízmentesen, üresen áll, ezért erőteljesen elvadult területté válik, ha semmilyen gondozást vagy karbantartást nem végeznek benne és körülötte.
Mindezek tudatában az utcában lakók a Falutakarítási Napon az alábbi szempontok szerint gondos munkába kezdtek többedmagukkal.

Szemétszedés: a patak mentén és a mederben is egyaránt összegyűjtöttük a szemetet, háztartási és egyéb hulladékokat. Nagy mennyiségben fordultak elő eldobált röviditalos üvegek, csoki papírok és műanyag flakonok. Ezeket egy zsákba tettük, amelyet az önkormányzat előzetes egyeztetés alapján elszállít.

Barát-patak

Gereblyézés: a tavalyról megmaradt elszáradt gazokat összegereblyéztük, egy helyre húztuk. Ezzel az aljnövényzetet egy kissé felfrissítettük és az összképen is javítottunk azáltal, hogy az elszáradt növények helyett csak a friss, idei zöld hajtások láthatóak a mederben.

Fák és bokrok metszése: a patak mederben és a patakpart mentén egyaránt megmetszettük és mutatós formát kölcsönöztünk a bokroknak, leginkább a bodza bokornak. Ezzel a művelettel egyébként még élénkítjük is a terméshozamot. Az akácfáknál levágtunk néhány olyan ágat, amely esetleg a patakpart szélén balesetveszélyes lehet, mert szúrós kiálló ágaival könnyen megsérthetik az arra járókat.

 

Barát-patak

Elkorhadt ágak levágása: A kiszáradt és elkorhadt ágakat levágtuk a fákról további baleset megelőzési szempontból.

Égetés: Az összegyűjtött ágakat és gazokat egy helyre húztuk és meggyújtottuk őket. Sokan az árokban gyűjtik a lenyírt füvet, az összegereblyézett faleveleket, a lemetszett ágakat. Most ezeket is összeszedve szintén meggyújtásra kerülhettek.

A takarítás egy teljes napot igényelt, de az eredmény és a munkánkból születő látvány megérte. Ezenfelül pedig a tereprendezés nagyon jó hangulatban telt, ezért mindenki úgy gondolta, hogy a környezetünkért érdemes dolgozni.

Katona Andi

 © Copyright 2008, http://www.budakalaszszepkert.hu All Rights Reserved.

Kapcsolat: budakalasz@budakalaszszepkert.hu