Budakalász

A környezettel, a szép kerttel kapcsolatos írások

GYÓGYULJ A KERTEDBŐL!
…nagyanyáink receptje szerint

Katona Andi írása

Kertünk nemcsak esztétikus lehet, hanem akár hasznos is. A szemet gyönyörködtető virágok és a zöldségben dúskáló haszonnövények mellett ma már rendkívül sok kertben megtalálhatók a fűszernövények. Ezek friss ízét, zamatát és illatát egyetlen kertész és leginkább egyetlen szakács sem tudja nélkülözni. 
Mindezek mellett azonban kertünkben lehetőségünk van olyan növények termesztésére is, amelyeket ősrégi tapasztalatok alapján még nagyanyáink is használtak gyógyításra, vagy legalábbis egyes tünetek enyhítésére. Napjainkban újra reneszánszukat élik a természetes gyógymódok, így a gyógynövények szerepe is megnőtt.

CICKAFARK – az orrvérzés régi bevált gyógyszere
Szinte mindenki ismeri ezt a fehér, sárga vagy ritkán pirosas tenyérvirágú, vadon termő növényt. Leginkább nyirkos, erdős helyeken fordul elő, de kertekben kellő locsolás mellett igénytelen növénynek mondható. Virága esztétikus, mutatós dísze lehet bármilyen virágoskertnek.
Gyógynövényként külön a virágfejet gyűjtsük be, amelyből ízletes tea készíthető.
A cickafark igen sokrétű felhasználása köztudott. Alkalmazhatjuk görcsös gyomor- és bélbajoknál. A tavaszi vértisztító teák egyik legfontosabb alkotórészét képezi. Ajánlott lábadozó és vérszegény betegek részére, illetve gyakran segít nőknek az erős havi vérzés csillapításában és görcsoldásában. Gyakori orrvérzéses egyéneknél teaként és akár borogatásként is régi gyógymód.

KAMILLA – a házi patika alapja
Egyike a nálunk legelterjedtebb és legkedveltebb gyógynövényeknek.
Sokszor magától is megterem és megtalálható a kertekben, de biztosan találkoztunk már vele utak mentén vagy elhanyagolt parlagon.
Hihetetlen szapora, elég egyszer meghonosítani a kertünkben, utána már csak szórja a magját és önmaga terjeszkedik. Szőnyegszerű elhelyezkedése és virágainak látványa, üde foltja lehet bármilyen kis kertnek.
A kamilla az egyik legismertebb háziszer, amely nem hiányozhat egyetlenegy háztartásból sem. Ugyan ki ne inhalált volna már egyszer életében kamillás gőz fölött vagy esetleg duzzadt szemre (főleg allergiaszezon idején), ki ne használta volna már a kamillás borogatást? Valóban alapvető gyógynövény. Használhatjuk izzasztóteaként láz esetén, nyugtatóként, gyomorgörcs vagy gyomorfájdalom fellépésekor. Már csecsemőkorban ajánlott felfúvódás ellen vagy hasfájós kisbabák részére. A kamillafőzet közismert hajmosó, amely élénkíti a fejbőrt és erősíti a hajhagymákat.
A tearecept igen egyszerű: vegyünk  5 g virágot, forrázzuk le 2 dl vízzel, ízesítsük kevés cukorral és már kész is a kitűnően hatásos italunk.

FEHÉR ÜRÖM – csak módjával!
Egy igazán mutatós növény, amely akár 1 méter magasra is megnőhet. Szépségét ezüstösfehér levelei kölcsönzik számára. Leginkább parlagon és irtásokban fordul elő, napos és száraz helyeken. Amennyiben kertünkben megpróbáljuk honosítani, könnyű dolgunk lesz, ugyanis hamar masszívan maradandóvá válik elfásodott szárával.
Teája kitűnő étvágygerjesztő, emésztést segítő. Használják vizelethajtóként és gyomorbaj orvoslására. Borogatás formájában álmatlanság ellen továbbá reumásoknak javasolják. Megbízható segítség lehet rendellenes emésztésnél és lázcsökkentéskor.
Erős főzete alapanyagként szolgál bizonyos pálinkák vagy borok összeállítása során. Egyszer-kétszer gyógyszerként használva egyáltalán nem ártalmas, azonban állandó fogyasztása károsíthatja szervezetünket.

CITROMFŰ – a nyugalom záloga
Virágai nem mondhatók mutatósnak, ellenben varázslatosan kellemes, üdítő, citromra emlékeztető illata van.
Teája idegerősítő, nyugtató hatású, sokszor ajánlják álmatlanság ellen is. Hasznos tanulás közben elkortyolgatni egy-egy csészével főzetéből, ugyanis az agyra élénkítő, serkentő hatással van. Rendkívül hatékony gyógyszer lehet fejfájás és migrén ellen a rendszeres fogyasztása. De nemcsak fejfájásnál, hanem fog- és fülfájásnál is üdvös lehet. A régiek szerint nőknél beválik sápadtság és ideges szívdobogás ellen is.
Ha másra nem, arra biztosan használhatjuk kertünkben, hogy kevesebb szúnyog látogassa meg lakásunkat, tudniillik illatával elűzi a kis bogarakat, amennyiben ablak alá vagy ajtó elé ültetjük. Igazi csodaszer.

CSALÁN – a hasznos gyom
Ki gondolná, hogy az a növény, amit olyan nagy erőfeszítések árán gyomlálunk ki folyton-folyvást kertünkből, az egyik legsokrétűbb gyógynövény. Senkinek nem kell bemutatni, hogyan néz ki a csalán, hiszen már gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy a csalántól óvakodni kell, mivel levelei kíméletlenül megcsípik bőrünk. Termeszteni nem ajánlatos a kertben, ugyanis kúszógyökerei révén szinte kiirthatatlanná válik. Mivel mindenütt megtermő gyomnövény, ezért érdemes szedni, azonban a begyűjtés során arra ügyeljünk, hogy lehetőleg ne poros útszélről szedjük össze, ahol rengeteg szennyeződés éri.
A csalánt teaként és borogatásként egyaránt használják. Hatásos izom és ízületi megbetegedések ellen, sokszor javasolják reumások részére. Ajánlatos vérszegényeknek és sápadtaknak fogyasztani. A cukorbaj elleni és vértisztító teák fontos alkotórésze. Nem utolsó sorban felhasználása javallott vesebetegek számára.
Kismamák részére a csalán tejfakasztó hatása jól ismert, ezt dolgozza fel a manapság népszerű urtica urens (C5) tejelválasztást segítő homeopátiás készítmény is.
Régi házi recept a csalánkivonat hajhullás vagy fejkorpa ellen.
Csalánhajszesz: 100 g csalánlevelet főzzünk fél órán keresztül fél liter vízzel és fél liter ecettel. Szűrjük le, majd lefekvés előtt alaposan dörzsöljük be a készítménnyel a fejbőrt. Hetenként egyszer végezzük el a műveletet a hatás kedvéért.

Amennyiben úgy döntünk, hogy honosítunk pár hasznos növényt kertünkben, a következőkkel számolhatunk: gyógynövényeink ugyan kertünknek nem a legszebb virágai és ékei lesznek, mégis hatalmas szolgálatot tehetnek egy-egy könnyebben kezelhető betegség vagy azok megelőzése esetén. A gyógynövények nem gyógyszerek és nem is helyettesíthetik azokat. Azonban megtanít bennünket arra, hogy ne nyúljunk azonnal gyógyszerhez egy csöppnyi fejfájás esetén, inkább kortyoljunk el egy kellemes gyógynövényes teát. Nem utolsó sorban pedig visszanyúlhatunk olyan hagyományokhoz, amelyek nem is olyan régen még a mindennapok természetes részeként léteztek.

Forrás:
Kép1: http://www.flickr.com/photos/david_han/174692057/
Kép2: http://www.flickr.com/photos/kingsbraegarden/212809212/
Kép3: http://www.flickr.com/photos/annetanne/538356514/
Kép4: http://www.flickr.com/photos/dinesh_valke/2573464836/
Kép5: http://www.flickr.com/photos/motschekiepschen/2533638437/
Kép6: http://www.flickr.com/photos/plant_diversity/3294538923/
Kép7: http://www.flickr.com/photos/facing_north_east/3475435001/
Kép8: http://www.flickr.com/photos/brewbooks/2544110170/
Kép9: http://www.flickr.com/photos/valter/3524786899/

 

Katona Andi írása

Budakalász, 2009. június 16.

 

 © Copyright 2008, http://www.budakalaszszepkert.hu All Rights Reserved.

Kapcsolat: budakalasz@budakalaszszepkert.hu