Budakalász

A környezettel, a szép kerttel kapcsolatos írások

Kollár Ernő írása
Budakalász, 2009. április 22.

Április 22-e a Föld Napja

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom.  A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Az első Föld Napja óta eltelt több, mint 38 év alatt a helyzet azonban nemhogy javult volna, hanem

Földünk, NASA

még tovább romlott. Az emberek nagy többsége mára eljutott  arra a pontra, hogy a Föld napjának ünneplésén,  a szervezett rendszeres megmozdulásokon túl tenni is kell azért, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben megóvjuk a természetet, a levegőt, a vizeket, növényeket, madarakat, állatokat. Fontos  a fiatalok körében a környezettudatos magatartásra  nevelés, hogy a felnövekvő generációk számára eleve természetes  legyen ez a gondolkodás mód. Szűkebb környezetemben  tapasztalom, hogy vannak fiatalok  a Szegély utcából, a Meredek utcából, akinél ez a gondolkodás mód már természetes. Sajnos azonban velem együtt Ők is látják,  hogy  elég sokan vannak, akik nem akarják belátni a környezet tudatos magatartás fontosságát. Hiába van csatorna a közeli utcában, valamilyen ok miatt nem csatlakoztak rá és a szennyvizet nem  zártrendszerű emésztőgödörbe engedik, szennyezve ezáltal saját és mások földjét.  A rendszeres szemét szállítás megoldódott, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek beváltották a hozzáfűzött reményeket (a rendszeres elszállítás mellett is állandóan tele vannak), ebben az évben a szelektív hulladékgyűjtő már „házhoz” is megy, mégis vannak akik többedmagukkal élnek, kutyákat (többet) tartanak, de a szemételszállítást nem rendelik meg. Helyette elégetik, azzal fűtenek, elássák, az éj leple alatt kiteszik az utcára egy műanyag szatyorba. 
Arra szeretnék ösztönözni mindenkit, hogy tavasszal tegyen rendet a háza körül, takarítsa tisztára közvetlen környezetét, nyírja le füvet a kerjében, az utca forntján és ahol lehet helyezzen el a környezetüket szépítő virágokat, adjon rendszeresen vizet a madaraknak. Vegyük észre a természet szépségét és óvjuk!

 

Kollár Ernő, Szegély utca

 © Copyright 2008, http://www.budakalaszszepkert.hu All Rights Reserved.

Kapcsolat: budakalasz@budakalaszszepkert.hu