Budakalász

A környezettel, a szép kerttel kapcsolatos írások

Kollár Ernő írása
Budakalász, 2009. június 4.

Környezetvédelmi Világnap

 

1969-ben U Thant ENSZ főtitkára felhívással fordult a világ közvéleményéhez. Ebben,  a veszélybe került földi élet megmentésére szólítja fel a világ államait.  Az ENSZ felismerte, hogy  a környezetünk rohamos pusztulását csak a világ országainak összefogásával lehet megállítani. Ezért, 1972. június 5-re Környezetvédelmi Világkonferenciát, hívott össze, Stockholmban, "Emberi környezet" címmel. Azért ekkor, mert erre az időre vált világossá a természettudományok képviselői és a politikusok számára, hogy a jelenben és a belátható jövőben az emberiség egyik legsúlyosabb megoldásra váró problémája az "élet minőségének", a környezet folyamatos romlásának problémája. A világkonferencia javaslatára az ENSZ, június 5-ét nyilvánította környezetvédelmi világnapnak.

 

Környezetvédelmi Világnap

Bár mostanában egymást érik a környezetünkkel kapcsolatos  világnapok,  a különböző események, amelyek fontosak lehetnek számunkra, hiszen céljuk, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, hogy megértessék,  hogy mindenkinek magának is kell tennie valamit a természetért, a környezetünk megóvásáért, annak élhetőbbé tételéért.
Az elmúlt évtizedek folyamán az ENSZ alapelveket fogalmazott meg a környezeti értékek megőrzése érdekében. Az elképzelések jók, de a hozzájuk társított határidők betartása kevésbé sikeres, de a szervezet mégis újra és újra megfogalmazza célkitűzéseit. Ezen elképzelések között szerepel például az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, a környezetszennyezés megelőzése.
Mostanában került megrendezésre a Föld napja, amelyet elsősorban a civil szervezetek, szerveztek, addig a környezetvédelmi világnapon a kormányzati szervek kapják a főszerepet. Fevetődik a kérdés, akkor mi mit is tehetnénk környezetünk védelméért éppen ezen a napon? Pontosan ugyanazt, amit az év összes többi napján. De ez a világnap remek apropót nyújthat az első lépés megtételéhez, amiről köztudott, hogy a legnehezebb. Egyszerűen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a környezet és ember között kétirányú kapcsolat áll fenn: minden emberi cselekedet hatással van a környezetre, és a környezet is hatással van az emberi életre! Ha mi jót cselekszünk a környezetünkkel, környzetünk bizonyosan "meghálálja".

 

Kollár Ernő, Szegély utca

 


© Copyright 2008, http://www.budakalaszszepkert.hu All Rights Reserved.

Kapcsolat: budakalasz@budakalaszszepkert.hu