Budakalász

A környezettel, a szép kerttel kapcsolatos írások

Ocskó Tivadar írása
Budakalász, 2008. november

Tisztelt Lakótársak!

Örömmel fedeztem fel, hogy már ideiglenesen elérhető a jelenleg még létrehozás stádiumában lévő, a környezetünket bemutató weboldal.
Általában a környezetünket, és a szép kertek bemutatására hívatott oldal szerkesztője Kollár Ernő Szegély utcai lakótársunk, aki feleségével együtt eddig is sokat tett a szép kert és a gondozott környezet érdekében.
Napjainkban részesült az Önkormányzat Képviselő-testülete  által odaítélt „Szép kert, gondozott környezet 2008” családi ház és környezet kategória III. helyezésében. Gratulálok a megérdemelt elismeréshez. Úgy gondolom, hogy településünk szebbé, gondozottabbá tétele érdekében az itt lakók számára hasznosak lehetnek a weboldal által nyújtott lehetőségek. Bemutathatjuk szép kertünket, környezetünket, ötleteket meríthetünk egymástól és a nyilvános fórum  adta lehetőségeket is kihasználhatjuk, megbeszélhetjük a környezetünkkel a kertünkkel kapcsolatos dolgainkat.
Talán  elindíthat egy másfajta szemléletet, hogy az itt lakók ne csak a Hivataltól várják el  környezetünk szebbé, élhetőbbé tételét, hanem magunk is a saját környezetünkben tegyünk érte. Természetesen nem gondolok nagy dolgokra, de ne tűrjük el közvetlen környezetünkben az eldobott szemetet, rendszeresen szedjük össze, mindannyian tartsuk rendben az előkertet, az utca frontját, hogy ne az elhanyagoltság nyomai látszódjanak. Sokszor elegendő lehet a rendszeres fűnyírás is.


Örömmel értesültem, hogy a településen lakók mindannyian kötelesek igénybe venni a hulladék elszállítási közszolgáltatást. Ez nagyon jó hír és szükséges Budakalász tisztábbá, gondozottabbá tétele szempontjából.
Sok esetben szemtanúja voltam a Szegély utca és a Meredek utca sarkán elhelyezett hulladékgyűjtő konténer körüli borzalmas állapotoknak. Az ott élők ha rendet tettek, másnap  reggelre a „guberálók” szinte kipakolták a teljes konténert és a zsákokat széthordták, kiszakították  a szemetet a fák közé és az árokba dobálták. Rendszeresen jelentek meg kétes személyek. Tavasszal és nyáron még éjszaka is „forgalmas” volt a konténer környéke.
Szerencsére ezt az állapotot a lakók és körzeti képviselőnk, Dr. Novotnyi  úr közreműködésével  2008. november 14-ével sikerült megszüntetni, összhangban a Polgármesteri Hivatal  hulladék elszállítási közszolgáltatás kötelezően igénybe vételének elrendelésével.


Remélem, hogy a lapot látogatók nemcsak olvasói, hanem véleménynyilvánítói is lesznek, abból okulva segíteni fogják e lap működését, továbbá támogatják a szebb kertek, gondozottabb környezet, és az élhetőbb Budakalász kialakítását.

A közös siker reményében: Ocskó Tivadar, Sólyom utcai lakó

..a rendelet elötti kép

..a rendelet utáni kép

 Copyright 2008, http://www.budakalaszszepkert.hu All Rights Reserved.

Kapcsolat: budakalasz@budakalaszszepkert.hu